Startpagina > Allemaal recepten
Hier vind je de recepten van de taarten, cakes en versiering die ik al klaargemaakt heb. Veel plezier ermee!

Suikerfiguren

De slagroomtaarten werden versierd met een kleine Bumba, mini hoedjes, een liggende "1" met een kroontje, een grote rechtstaande "1" en Jeroens naam. Op de cupcakes kwamen kleine schijfjes met een berengezichtje op.

Benodigdheden

Voor de stevigheid voeg ik een halve theelepel tylosepoeder bij 250 gr suikerpasta. Goed doorkneden en meteen klaar voor gebruik. Of verpakken in vershoudfolie, zo blijft de suikerpasta maanden goed.

De eetbare lijm maak ik door een 1/4 theelepel (teaspoon) tylosepoeder bij 2 eetlepels (tablespoon) warm water te voegen (handig als je zo'n maatlepeltjes teaspoon-tablespoon hebt). Even roeren met een tandenstoker en dit mengsel in een gesloten potje een nachtje in de ijskast zetten. Je zou het niet geloven als je het bij elkaar voegt want het mengt niet mooi maar je zal zien, het wordt goede eetbare lijm na enkele uren. Is hij te dik? Voeg dan nog wat water toe en laat nog wat in de ijskast staan.
De eetbare lijm blijft zeker een week goed als je hem in de ijskast bewaart. Voor je kunstwerkjes neem je gewoon een koffielepel uit het potje en doet dat bijvoorbeeld in een eierdopje. Dat werkt gemakkelijk. Het restje kun je dan weggooien en de volgende dag een verse lepel uit de ijskast nemen.
Als je echt maar een klein beetje lijm nodig hebt, kun je een beetje poeder in een potje doen en enkele druppels water toevoegen. Na een kwartiertje heb je lijm.

Voor de kleuren kun je ofwel suikerpasta in verschillende kleuren kopen, ofwel eetbare kleurstof kopen en je suikerpasta zelf kleuren. Er zijn enkele kleuren suikerpasta die ik voorgekleurd aankoop (zwart, rood en blauw) omdat die moeilijker te maken zijn. Voor de rest kleur ik mijn pasta zelf, zo kun je zelf beslissen hoeveel suikerpasta je in welke kleur maakt en de rest gewoon wit laten voor een volgende keer. Je moet wel kleurpasta of -gel nemen, niet de vloeibare die je in de supermarkt vindt want die maakt je suikerpasta dunner en plakkerig.
Ik had oorspronkelijk zwarte, blauwe, rode, gele en ivoor kleurgel van Wilton gekocht en maakte zo alle kleuren zelf. Heel goed voor kleurrijke taarten. Ondertussen heb ik de flesjes van Spectrum leren kennen en deze kleuren zijn prachtig en superhandig in gebruik. Vooral de 'electric' kleuren zijn ongelofelijk mooi.
Voor sobere taarten, kun je één specifieke kleurstof kopen en die wat lichter of donkerder maken door meer witte suikerpasta of een drupje zwart. Let echter op: een mespuntje zwarte kleurstof kleurt al heel sterk. Werk dus bij voorkeur met een tandenstoker die je in de kleur dopt en op je suikerpasta uitsmeert.
Voor echte zwarte suikerpasta is de kleurgel niet voldoende, je krijgt heel donker grijs maar geen diep zwart. Daarvoor heb ik bij de apotheker koolstofpoeder gekocht. Ze gebruiken dat ook in medicatie. Het is eetbaar en ongevaarlijk en het kleurt heel diep zwart. Twintig gram is meer dan genoeg, maar per vijftig of honderd gram wordt het opmerkelijk goedkoper. Ik kleur mijn suikerpasta eerst donkergrijs met de kleurpasta en voeg dan een beetje koolstofpoeder toe en kneed het er goed door. Wel oppassen voor je kleding en aanrecht wanneer je hiermee begint!

En dan komt het aan op je fantasie. Boetseer de lievelingsfiguur van je kindjes en maak kleine bijversieringen. Bolletjes, kegeltjes, stokjes in verschillende kleuren, de letters van zijn naam, zijn leeftijd... Je kan het zo gek niet bedenken en je maakt het allemaal zo kleurrijk of sober als je zelf wil.

De verschillende onderdelen kun je aan elkaar kleven door je penseel in de eetbare lijm te doppen en even over de desbetreffende plek te gaan.

Om bijvoorbeeld een hoofdje op een lijfje te houden, kun je spagettisprietjes gebruiken (met 2 sprietjes blijft het hoofdje beter zitten). Bij mijn bumba heb ik ook de armen met spagettisprietjes aan het lijfje gehangen. Anders zakken ze tijdens het drogen. Grotere figuren moet je wel ondersteunen wanneer je ze laat drogen.
De rechtstaande 1 heb ik liggend laten drogen. onderaan heb ik enkele lipjes voorzien om nadien in de taart te kunnen steken.

terug naar boven


Biscuit

Het recept van deze biscuit vond ik op Kanaal50. Via een handige video laat Geert Vanderheyden zien hoe je op een eenvoudige manier een super lekkere slagroomtaart maakt.

Benodigdheden

Breek de eieren in een kom. Voeg de suiker toe. Deze 2 moet je stevig en op de hoogste versnelling kloppen (handmatig lukt echt niet). Klop ze tot een zeer luchtig schuim. Hiervoor moet je zeker 10 minuten kloppen.

Vervolgens giet je al zevend alle andere ingrediënten bij mekaar. Giet dit geheel bij het schuim en klop op de laagste versnelling. Alles mengen gedurende 1 minuut.

Beboter de bakvorm. Daarna bestrooi je met bloem. Giet het deeg in de vorm. Laat 1/3 vrij zodat het biscuit kan rijzen. Strijk het deeg uit naar de kanten toe. Dit plaats je nu in een voorverwarmde oven van 180 graden.

Het biscuit moet gedurende 30 à 35 minuten bakken. Om te zien of het klaar is, steek je een mes of ander scherp voorwerp in het deeg. Als er niks meer aankleeft, mag het gebak uit de oven.

Om het biscuit gemakkelijk uit de vorm te halen, snijd je het los aan de kant.

Het biscuit kun je in 2 of 3 lagen snijden en vullen en afwerken naar eigen smaak. Voor Jeroens verjaardag heb ik het biscuit gevuld met slagroom en fruit en dan versierd met slagroom, chocoladehagel, fruit en zelfgemaakte suikerfiguurtjes.

Maar ondertussen heb ik ook al biscuits gevuld met botercrème en konfituur en afgewerkt met botercrème, rolfondant en royal icing wat ook erg lekker en heel mooi is. Op mijn verlanglijste om zelf te maken staat nu: banketbakkersroom, kersenvlaaivulling, bokkepootjesvulling en fruitbavarois... Nog veel om uit te proberen dus!

terug naar boven


Cake en cupcakes

Als kind was ik al dol op de lekkere cakes van mijn meter. En nu bak ik ze zelf ook op haar manier. Een beetje afwijkend van de standaard quatre quart en daarom minder zwaar en vettig vind ik zelf. Maar dat is aan jullie om uit te maken...

Benodigdheden

Scheidt het eigeel van het wit en houdt het wit apart voor later. Meng de suiker met het eigeel.
Meng hier de zacht geworden boter door tot het een smeuïge massa is geworden. Voeg hierbij 3 soeplepels heet water en meng. Zeef de bloem erbij en meng verder.
Klop het eiwit tot schuim en spatel dit door het mengsel.

Voor witte cake ben je nu klaar.
Wil je gemengde cake, smelt dan de chocolade au bain marie of in de microgolf. Neem de helft van het cake mengsel en meng er de gesmolten chocolade onder. Je kan je cakevorm(en) vullen met 1 of meerdere lagen van elke kleur of je kan de bruine deeg terug bij de witte voegen en zachtjes onder elkaar spatelen. Hierdoor krijg je een gemarmerd effect.

Beboter de bakvorm(en) en bestrooi met bloem. Giet het deeg in de bakvorm(en).

Zet de cake(s) in een voorverwarmde oven van 175 graden, op hetelucht. De baktijd varieert afhankelijk van de gekozen vormen, de groote van je cake(s) en je oven. Zo gaat het bij mij:

  • 1 grote cake: ongeveer 1 uur
  • 2 kleinere cakes: ongeveer 45 minuten
  • kleine cupcakes: ongeveer 20 minuten
  • grotere cupcakes: ongeveer 30 minuten

    Maar ook hier geldt: als je er met een mes of ander scherp voorwerp in steekt en er kleeft niks meer aan, dan is de cake goed.

    En net als biscuits, kun je deze cupcakes heel mooi versieren met rolfondant, suikerfiguurtjes, royal icing en botercrème. Echte kunstwerkjes kun je 'r van maken!

    terug naar boven


    Fruitmoes-kruimeltaart

    Tante Jill was zo lief om ons een recept te geven voor een overheerlijke fruitmoes-kruimeltaart. Ik heb voor de vulling appelmoes genomen. Ik heb dan nog een appel geschild en die in dunne partjes in de moes gelegd. Mmmmmm...

    Benodigdheden

    • 200 gr roomboter
    • 200 gr suiker (bijvoorbeeld rietsuiker)
    • 1 ei
    • 50 gr amandelpoeder
    • 500 gr bloem
    • 500 gr fruitmoes (ik nam appelmoes en deed er nog wat dunne schijfjes appel in)
    • een bakvorm met een diameter van ongeveer 30 cm
    • een beetje boter om de vorm in te vetten of het nodige bakpapier

    Laat 200 gram roomboter smelten. Voeg 200 gram rietsuiker toe en meng goed.

    Klop een volledig eitje los en meng dit ook onder de massa. Voeg 50 gram amandelpoeder toe en meng dit ook onder het geheel. Tenslotte 500 gram bloem toevoegen en goed mengen. Dit wordt niet echt een vaste massa maar eerder een korrel-kruimelachtige deeg die gemakkelijk uit elkaar valt.

    Neem een bakvorm en vet de bodem in. Neem stukjes deeg die je een beetje plat duwt en maak een bodem door stukjes deeg naast elkaar te leggen totdat de bodem en een rand volledig bedekt zijn met een dun laagje van het kruimeldeeg. Ongeveer de helft van de deegmassa moet je hiervoor gebruiken.

    Vul het geheel met een fruitmoes 500 gram naar keuze (best niet té zoet) en gebruik de andere helft van het kruimeldeeg om uit te strooien over de fruitmoes. Best is dat je het deeg een beetje verkruimelt zodat je kleine stukjes of korreltjes krijgt die je makkelijk kan strooien.

    Zet de taart ongeveer 35 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. De taart smaakt eigenlijk het best na één of twee dagen zodat de fruitmoes een beetje in het deeg is ingetrokken.

    Voor je de taart opdient, verwarm je ze nog eens even in de oven of microgolf. Heel lekker met wat slagroom en een bolletje vanille-ijs erbij!

    terug naar boven


    Meringue botercrème

    Via De Koekjesfee heb ik een recept gekregen voor een heerlijke meringue botercrème, die je kan gebruiken om je taart te vullen en af te smeren. Je kan er ook mooie versieringen mee spuiten op je taarten en cupcakes. Op YouTube vind je ook een filmpje waarop je kan volgen hoe de botercrème klaargemaakt wordt.

    Benodigdheden

    • 1 deel eiwitten, bijvoorbeeld 150 gr
    • 2 delen fijne suiker, bijvoorbeeld 300 gr
    • 3 delen roomboter, bijvoorbeeld 450 gr, in kleine blokjes gesneden.
    • snufje zout

    De eiwitten, het zout en de suiker samen in een rvs kom doen en los kloppen met een hand klopper. Deze kom in (au bain marie) een grotere pot met kokend water zetten. Als de kom van je keukenrobot erin past, is dat wel gemakkelijk.

    Terwijl de kom zo op het vuur staat goed blijven doorkloppen tot de suiker door de verhitting helemaal opgelost is. Dit duurt ongeveer 4 minuten.

    Giet dit mengsel in de kom van je keukenrobot. Klop dan met de garde op medium snelheid tot de meringue opgesteven is en de kom koud aanvoelt aan de buitenkant. Dit duurt ongeveer 5 minuten.

    Gebruik dan de platte klopper en gooi er de stukje boter één voor één bij. De meringue moet koud genoeg zijn zodat de boter niet gaat smelten.

    Goed door blijven kloppen tot de boter volledig opgenomen is. Het kan er eventjes vreemd uit zien, waterig, karnemelk achtig maar gewoon doorkloppen en het komt helemaal goed.

    De snelheid opdrijven en doorkloppen tot het een glad geheel vormt.

    En nu kan je smaakjes (vanille, framboos, nutella, citroen, chocolade ...bijvoegen naar smaak) toevoegen en eventueel een kleurtje.

    Je kan deze crème in een afgesloten potje een week in de koelkast bewaren en 6 maanden in de diepvries. Je moet de crème voor gebruik wel goed terug op kamertemperatuur laten komen. Ik zet hem 's avonds uit de ijskast als ik hem de volgende morgen nodig heb.

    terug naar boven


    Stevige botercrème

    Op Tartacadabra vond ik een recept voor een stevige botercrème, waarmee je een dijkje kan spuiten op de rand van een laag om te voorkomen dat vullingen zoals mousses, zwitserse room, bavarois en slagroom en fruit-vullingen, je suikerpasta zouden raken. Het is erg zoet, dus gebruik het ook echt alleen voor een dijkje en eventueel om af te smeren, niet als vulling voor je taart.

    Benodigdheden

    • 200 gram roomboter op kamertemperatuur
    • 200 gram gezeefde poedersuiker
    • smaakje naar keuze: vanille-, citroen- of amandelessence maar ook bijvoorbeeld Nutella of gesmolten chocolade

    Mix de boter en poedersuiker zo'n 10 minuten op hoge snelheid. Het moet er echt vrij wit gaan uitzien en pieken krijgen zoals je bij de geklopte slagroom ziet. Voeg de essence of andere smaak aan het einde toe en mix nog even goed door.

    Je kunt deze botercrème rustig een paar weken bewaren in de koelkast aangezien er verder niets aan toegevoegd is dat kan bederven.

    terug naar boven